Meni

Mobilna aplikacija

Mobilna aplikacija Net patrola

Putem mobilne aplikacije Net patrola možete brzo i jednostavno prijaviti linkove koji sadrže nelegalan i štetan sadržaj sa svog mobilnog telefona ili tableta koji koriste Android operativni sistem, bez prekidanja surfovanja internetom ili korišćenja drugih aplikacija.

Mobilna aplikacija kreirana je u okviru programa „Razvoj kapaciteta sistema za borbu protiv nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe dece putem interneta“ koji su, uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije, realizovali Fondacija "Fond B92", Net Patrola i UNICEF.

Kako se koristi?

Pronađite aplikaciju u Google Play prodavnici i instalirajte je.

Klikom na aplikaciju videćete samo opis aplikacije (slika dole). Aplikacija funkcioniše kroz operativni sistem Androida.

Otvorite veb pregledač, odnosno browser koji koristite za surfovanje po internetu i čitanje stranica. Otvorite meni sa opcijama. Odaberite opciju share odnosno "podeli" sadržaj.

 

Zatim odaberite Net patrolu iz narednog menija koji se prikaže.

Jednim klikom ste prijavili URL link stranice koju ste šerovali, odnosno podelili.

Niste morali da skačete iz jedne u drugu aplikaciju, otvarate dodatne veb stranice, ili uopšte prekidate surfovanje.

U slučaju da želite da prijavite URL dok koristite neku drugu aplikaciju u vašem mobilnom telefonu (na primer YouTube), koraci su identični. Daćemo dva različita primera (prvi primer je video na YouTube, drugi primer je stranica pojedinačne vesti na BBC aplikaciji).

Primer #1: You Tube aplikacija

Primer #2: BBC aplikacija

 

Prijava linka kroz share funkciju moguća je u svakoj aplikaciji koja nudi tu opciju.

Ako neka aplikacija instalirana na vašem uređaju ne nudi opciju share, poput Facebook-a na primer, URL i sadržaj stranice lako možete prijaviti ako tu stranicu otvorite u vašem browser-u odnosno veb pregledaču.

Nakon uspešne prijave linka, u dnu vašeg uređaja bi trebalo da se pojavi poruka, kao na slici dole.

 

 

Garancija anonimnosti

Kao i u slučaju kada koristite veb-formular za prijavu sadržaja, i korišćenje mobilne aplikacije Net patrola sa vašeg mobilnog telefona ili tableta apsolutno je anonimno.

Mobilna aplikacija ne sakuplja identifikujuće podatke ni o korisniku, ni o načinu uspostavljanja veze kojom izlazite na internet, niti o samom aparatu, odnosno uređaju putem kojeg se šalju prijave.

 

Tehnički detalji

Da li opterećuje telefon i trošenje baterije? Aplikacija aktivira servis u pozadini (IntentService) koji je zadužen za sam proces slanja sadržaja Net patrola serveru. Nakon obavljenog upload-a servis se gasi.

Veličina aplikacije na uređaju: Sam instalacioni fajl: 700kb. Nakon instalacije: 750kb

Od koje Android verzije aplikacija radi? Najniža podržana verzija Androida je 2.3 Gingerbread (API 9). Testirano sve do verzije 6.0 Marshmallow (API 23).

Koliki je prenos podataka / potrošnja interneta koji se ostvaruje prilikom jedne prijave? Za slanje linka vrši se GET request i svi podaci se nalaze u samom zahtevu, količina podataka u tom slučaju je jako mala i zavisi od dužine samog URL-a koji se prijavljuje.

Da li se na neki način može proveriti šta je sve prijavljeno sa određenog uređaja? Pri slanju prijave na adresu servera ne stiže nijedan podatak jedinstven za korisnika koji bi mogao da poveže set različitih prijava za istog korisnika, niti bilo kako omogući stupanje u kontakt sa korisnikom.

Koje permisije traži aplikacija? Korišćenje veze sa internetom vašeg uređaja.

Kontakt: ako imate pitanja, sugestije ili komentar na rad mobilne aplikacije Net patrola, možete nam pisati na mejl office[at]netpatrola.rs