Meni

Pravila korišćenja sajta Net patrola

1. O sajtu Net patrola

„Net patrola” je besplatni elektronski mehanizam za podnošenje prijava o virtuelnom nasilju, kao i o nelegalnim i uznemirujućim sadržajima na internetu sa ciljem sprečavanja širenja slika i video materijala na kojima je prikazana seksualna zloupotreba dece, seksualno iskorišćavanje i fizički i psihološki napadi na decu, kao i širenje rasizma, terorizma, ksenofobije, rasne i etničke i druge mržnje i netrpeljivosti u sajber prostoru.

Mehanizam za prijave „Net patrola” je jedna od značajnih komponenti  Projekta „Klikni bezbedno” Centra za bezbedni internet Srbije, na čijem uspostavljanju su od januara 2013. godine angažovani Fond B92 i partnerska ministarstva - Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, uz podršku Generalnog direktorata za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Evropske komisije CONNECT.

2. Uslovi korišćenja

Korišćenjem bilo kog dela sajta Net patrola korisnici automatski prihvataju sva aktuelna pravila korišćenja sajta.

Korisnici su dužni da redovno čitaju pravila korišćenja sajta Net patrola, te se smatra da su korisnici kontinuiranim korišćenjem sajta, ili bilo kojeg njegovog dela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korišćenja i da su ih razumeli u celosti.

Net patrola zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje Pravila korišćenja sajta. O važnim promenama i dopunama sajt Net patrola može obavestiti korisnike objavljivanjem na sajtu.

3. Autorska prava

Sajt Net patrola polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela sajta smatra se kršenjem autorskih prava sajta i podložno je tužbi.

4. Ponašanje korisnika sajta

Korisnici sajta mogu na sajtu Net patrola prijavljivati neprimeren, štetan, nelegalan i uvredljiv sadržaj na internetu (slike, snimci, tekstovi). Na osnovu prijava korisnika sajta, lice koje prati podnošenje prijava održava redovnu komunikaciju i razmenjuje informacije sa zaposlenima u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Korisnicima sajta je zabranjeno objavljivanje, slanje i razmena informacija za koje korisnik zna ili prepostavlja da su lažne, a čije bi korišćenje moglo da nanese štetu drugima; lažno predstavljanje, odnosno u ime drugog pravnog ili fizičkog lica; svesno objavljivanje, slanje i razmena sadržaja koji sadrže viruse ili slične programe napravljene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada sajta ili bilo kog kompjuterskog softvera i/ili hardvera i telekomunikacione opreme.

5. Linkovi ka drugim sajtovima

Sajt Net patrola može obezbediti linkove ka drugim sajtovima sa ciljem informisanja korisnika sajta. Net patrola ne garantuje niti preuzima odgovornost za sadržaj i dostupnost ovih sajtova, niti će biti odgovoran na bilo koji način za bilo kakav gubitak ili štetu koja može nastati korišćenjem tih sajtova.

6. Zaštita podataka o ličnosti

Prijavljivanje štetnog sadržaja na internetu može biti anonimno. U slučaju da korisnik ostavi podatke, kao što su ime, prezime, kontakt, Net patrola garantuje da će podaci o ličnosti biti čuvani u svemu u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Prikupljeni podaci će se obrađivati isključivo u svrhu uspostavljanja kontakta u izuzetnim situacijama, ukoliko postoji bilo kakav upit u vezi sa lokacijom prijavljenog sadržaja. Podaci o ličnosti koji se prikupljaju u okviru mehanizma Net patrola neće biti dostupni trećim licima i automatski se brišu nakon isteka perioda od 6 (šest) meseci od dana podnošenja izveštaja.

7. Odricanje od odgovornosti

Net patrola će pokušati da obezbedi da celokupan sadržaj na sajtu bude precizan. Međutim, sajt Net patrola se ne može smatrati odgovornim za bilo kakve probleme koji proističu iz netačnih informacija, a koji su sadržani na ovom sajtu ili povezanim sajtovima.

8. Kolačići

Cookie – Kolačić, je mali paket podataka koji šalje Internet sajt kojem korisnik pristupa, a instalira se u okviru Web Browsera korisnika (Mozzila, Google Chrome itd.) Kada su instalirani beleže navike korisnika u pogledu poseta Internet sajtovima. Taj zapis se u neizmenjenom obliku šalje od korisnika ka serveru i obrnuto. Ovi podaci su enkriptovani.